Katarina 2014 beskurenKatarina JohanssonI Katarina Johanssons nya bok Mer energi med MUMS. En vägledning i mat, umgänge, motion och sömn inspirerad av ayurveda, får du med enkla verktyg hjälp att i små steg och med sunt förnuft förändra dina negativa beteendemönster och skapa goda vanor som är bra för både kropp och själ. I en positiv anda ges läsaren vägledning i livets fyra grundpelare Mat, Umgänge, Motion och Sömn - MUMS. Du får tips om hur du kan förändra småsaker i vardagen, som i det långa loppet kan göra stor skillnad. MUMS hjälper dig att må bra, både på insidan och utsidan, hantera vardagen och få energi.

Katarina inleder boken med att förklara varför det är så viktigt med MUMS. Uppskattningar visar till exempel att vi efter 30-40 års ålder kan påverka vår hälsa genom förändringar i vår livsstil med 75-99 procent. När man passerat 40 års-strecket behöver man - om inte förr - börja bry sig om sin hälsa för att behålla den, eller förbättra den annars säger sannolikt kropp, sinne eller själ förr eller senare ifrån. Ofta är det individens "svagaste länk" som först brister.

Epigenitiken är ett hett forskningsämne som visar att vi genom vår livsstil kan påverka våra gener och att det aldrig är för sent att förbättra sin hälsa och livsstil. Enligt den gamla dogmen bestämde generna allt. Hade man ett dåligt arvsanlag så var det liksom kört, men så är det inte visar nya rön. Man kan säga att du ärvt hårdvaran men själva programmet, mjukvaran, kan du i högsta grad påverka genom ditt leverne. Bra mat, som till exempel bär, har till exempel visat sig aktivera bra gener medan "junkfood" och en osund livsstil aktiverar dåliga skräpgener, som kan leda till sjukdomar.

Vi är summan av våra vanor
-Vi söker många gånger snabba lösningar och vill bli "fixade" men bestående hälsa och energi får du genom en regelbunden livsstil med goda MUMS-vanor, menar Katarina. Vi gör det mesta, 90-99 procent, på automatik, utan att vi behöver tänka på det. Eller som Aristoteles lär ha sagt "Vi är summan av vara vanor". Evolutionärt sett är det kostnadseffektivt och sparar energi, men mer eller mindre omedvetet bygger vi lätt upp (o)vanor som vi egentligen inte vill ha eller som inte är bra för oss, varken nu eller på sikt.

Det sägs att USAs president Obama går upp på morgonen vid samma tid, tar en joggingrunda och äter sin specifika frukost varje dag för att inte spilla någon energi på vad han ska eller inte ska göra utan vill lägga energin på viktigare beslut. Med goda sunda vanor får han också mer energi att klara av sitt arbete och må bra. Även om inte du behöver ta lika viktiga beslut som Obama så är det viktigt att veta varför du vill genomföra beteendeförändringen och vad som motiverar dig.

MUMS-metoden hjälper dig inte bara att få kraft att prestera optimalt, du kommer också närmare dig själv. Du ökar din medvetenhet, lär känna dig själv och får tid för reflektion. En återkommande fråga i boken som du kommer långt med är: "Hur påverkar det här min energi? Får jag energi (+) eller känner jag mig låg (-)? Sedan behöver du naturligtvis enligt metoden införa förändringar för att må bra och få mer energi.

Hälso- och livsstilsråd blir ofta generella utan hänsyn till att vi alla är olika. Med den aktuella indiska läkekonsten ayurveda blir boken en individuell vägledning för just dig och din personlighetstyp; vata, pitta eller kapha. Den kreativa nytänkande vata-typen kastar sig gärna in i nya saker, men har svårare för att integrera bestående förändringar och skapa struktur i tillvaron. Pitta, den mer organiserade ledartypen, vill helst otåligt förändra allt på en gång eller ser förändringen som ett tillfälligt projekt för att sedan gå vidare till nästa utmaning. Kapha-personer är mer lugna och stabila men har svårare för att komma loss, allt ska helst vara så som det alltid ha varit. Ja, boken ger många aha-upplevelser och bekräftelser på det du egentligen vet, för du känner dig själv bäst. Boken innehåller även ett personlighetstest som inkluderar både fysiska och psykologiska faktorer.

Hur du lyckas
-Genom att lära känna sig själv, vilken personlighet du har och hur människan och hjärnan fungerar, är det mycket lättare att lyckas med sin beteendeförändring och "gå runt sig själv" och sina "svagheter", fortsätter Katarina. I boken ger hon både vägledning för de olika personlighetstyperna och generell vägledning som fungerar oavsett personlighetstyp. För att lyckas med din beteendeförändring, oavsett personlighetstyp, ställer du dig enligt MUMS-metoden tre frågor:
1. Vad ska jag göra?
2. Hur ska jag göra det?
3. När ska jag göra det?

Gör det sedan i en månad varje dag. Det tar nämligen enligt neurovetenskapen en knapp månad att bilda nya kopplingar mellan nervcellerna. Dina automatiska vanor är som en motorväg i nervsystemet. Det bara svischar till och du har gjort det, igen, utan att du tänker på det. När du ska bygga nya sunda vanor är det som att bryta ny mark. Se dig själv gå fram med en machete i en frodig djungel! Gör du inte det nya beteendet varje dag, så växer det snart igen och det blir ingen ny väg eller ny vana.

Första tiden är med andra ord som en uppförsbacke. Det tar då mer energi och kraft och du behöver, oavsett vad du känner för stunden, hålla dig till handlingsplanen (vad, när, hur). Efter en månad börjar det gå mycket lättare, även om vi kan ramla tillbaka. Det går som sagt lättare nerför än uppför! Mentalt sett är det viktigt att vara medveten om att återfall till det gamla invanda mönstret tillhör förändringsprocessen. Då ser man det inte som ett misslyckade och ger upp utan som en naturlig del vid förändringar.

Har man fallit tillbaka kommer ett annat av Katarinas verktyg i boken väl till pass: OAS. Att Observera ett faktum, Acceptera det och sen Släppa taget eller Svara med handling. Det gäller med andra ord att snabbt ta nya tag så man är på banan igen och så att inte djungeln växer igen och man är tillbaka på ruta ett. Reflektera också på vad som föregick återfallet, utan att anklaga dig själv utan för att lära dig och ha en strategi på hur du ska handla nästa gång för att få ett annat resultat. Efter omkring sex månader är det nya beteendet integrerat och du gör det utan att du tänker på det, som att borsta tänderna. Det går helt enkelt på automatik.

I boken poängterar Katarina att hon med en sak menar en beteendeförändring, inte själva målet. Om du till exempelvis vill gå ner i vikt så kan en sak till exempel vara att ta en lagom stor portion. Det vill säga inte ta om eller ta mer. Vi glömmer ofta att två är dubbelt så mycket som ett! Hur du ska göra det kan till exempel vara att äta på en mindre tallrik, då ser det mer ut och det tilltalar sinnet. Det är också fantastiskt så mycket mer man upplever mat att man får när man äter sakta och njuter av varje tugga. Med små dagliga förändringar som du gör utan större ansträngning får du snart resultat. Det häftiga är att du gör fler saker, fler beteendeförändringar, mot ditt mål, utan att du tänker på det.

Katarina har själv mött många utmaningar i livet och har haft kraft och mod att gå sina egna vägar. För att må bra, få energi och utvecklas ser hon själv till att hon får sin dos MUMS och meditation varje dag. -MUMS är ett begrepp som jag myntade när ställde mig frågan vad är egentligen viktigast för att orka, må bra och få energi. Med MUMS vill jag hjälpa människor att må bra, riktigt bra, växa och bli mästare över sina egna liv, avslutar Katarina.


Så här säger Maria Niemi, Med Dr, forskare inom integrativ vård, Karolinska Institutet och Integrative Care Science Center:
-Äntligen en bok som på ett klokt och lättillgängligt sätt beskriver hur var och en av oss kan integrera den ayurvediska läran om hälsa och välbefinnande i vårt dagliga liv. Katarina grundar boken på sin gedigna erfarenhet av den holistiska ayurvediska läran, som har en flertusenårig beprövad erfarenhet på nacken. Hon överbrygger den ayurvediska synen på mat, umgänge, motion och sömn med det vi har lärt oss om kroppen och sinnet genom modern forskning, så det blir förståeligt och användbart i det moderna vardagslivet, och anpassat till var och ens individuella komposition. Läs och bli inspirerad till att ta små men viktiga steg mot en bättre hälsa och välbefinnande!

Vill du veta mer kan du gå in på www.kenosis.se, där du också kan beställa boken, eller mejla Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Senaste annonserna

Senaste annonserna
nopic

Hans Alfredson och Kim Meurling : Bästa vägen till Muckle Flugga
(Säljes / Resor & Geografi)

W & W 1976. Inbunden med skadat skyddsomslag. 1281 sidor i fint skick. Illustrerad.
60kr
2024-04-24
Anderssons Antikvariat
Tingsryd
nopic

Lorenzoni Patricia : Dagbok från Brasilien. Fascismen utifrån och inifrån
(Säljes / Samhälle & Politik)

Glänta produktion 2020. Mjukband. 150 sidor i fint skick.
45kr
2024-04-23
Anderssons Antikvariat
Tingsryd
Pojke försvunnen

Pojke försvunnen
(Säljes / Deckare & Thrillers)

Pojke försvunnen av anna jansson pocket läst 1 gång
30kr
2024-04-23
kristina skarp
mockfjärd
nopic

Hallgren Bengt : Din galne,men redige Tegnér
(Köpes / Skönlitteratur)

Trevi 1972. Mjukband. 168 sidor i bra skick.
45kr
2024-04-22
Anderssons Antikvariat
Tingsryd
nopic

Hallgren Bengt : Järtecken i Värmland
(Säljes / Skönlitteratur)

Trevi 1973. Mjukband. 109 sidor i bra skick,något snedläst.
40kr
2024-04-22
Anderssons Antikvariat
Tingsryd
Dansa min docka

Dansa min docka
(Säljes / Deckare & Thrillers)

Dansa min docka av Anna Jansson
40kr
2024-04-21
kristina skarp
mockfjärd
nopic

Holmström Andreas (redaktör) : Apropå Eric M. En antologi om Eric M. Nilssons filmer.
(Säljes / Film & Teater)

Trolltrumma 2019 Inbunden i kartonnage. 254 sidor i fint skick. Med bidrag av Åse Lyttkens Meyer, [...]
80kr
2024-04-21
Anderssons Antikvariat
Tingsryd
Nu dör vi

Nu dör vi
(Säljes / Deckare & Thrillers)

Nu dör vi av Stina Flodén pocket
40kr
2024-04-20
kristina skarp
mockfjärd
nopic

Al-Khamisi Duraid : Lejon och lamm
(Säljes / Skönlitteratur)

Weyler 2023. Inbunden med skyddsomslag. 213 sidor i fint skick.
60kr
2024-04-20
Anderssons Antikvariat
Tingsryd
nopic

Milles Ulrika : Ensamvargar.Stig Ahlgrens 1900-tal. Manilghet,kärlek,litteratur.
(Säljes / Biografi & Genealogi)

Bonniers 2019. Mjukband. 484 sidor i fint skick." Verksam inom den socialdemokratiska pressen fram[...]
60kr
2024-04-19
Anderssons Antikvariat
Tingsryd