Beskrivning

Den 20 maj 1941 inledde den tyska armén en massiv flygattack mot Kreta. Efter hårda strider var nederlaget ett faktum för de allierade, som inte bara förlorade Kreta utan även makten i Medelhavsområdet. Kampen om Kreta har gått till historien som ett klassiskt militärt misslyckande från britternas sida och ön kunde återtas först i krigets slutskede. Orsaken var att brittiska trupper överförts till Kreta, en sedan hösten 1940 strategiskt viktig allierad bas.
Erövringen genomfördes 20 - 31 maj av 4. luftflottan (22 000 man inklusive luftlandsättnings- och jägarförband) under generalöverste A Löhr. Försvaret av Kreta leddes av en nyzeeländare, genmaj B Freyberg, med 42 000 man (därav 10 000 greker). Trots att tyskarna led stora förluster i initialskedet, kunde ön erövras sedan 17 000 britter utskeppats och 10 000 tagits som fångar. Operationen var en stor prestigeförlust för de allierade, och öns erövring innebar att axelmakterna fick ett temporärt övertag i Medelhavsområdet. Boken är en dramatisk redogörelse av förberedelserna och själva erövringen av ön, men det är även en fascinerande skildring av de öden soldaterna gick till mötes på ön. Antony Beevor - född 1946, bosatt i London, f d officer och vår tids ledande militärhistoriska författare - visar här än en gång den mänskliga sidan av striden. Hans böcker har sålts i c:a en halv miljon exemplar i Sverige.
Historiska media 2004. Inb m skomsl. 450 sid. Fotoill:d. Nyskick.
Säljs end mot kont betaln i Stockholmsomr:t.
Pris: 100.00 kr
ISBN: 9789185057030

Kontakt

Stad: Stockholm
Namn: Nomen Nescio
Kontakta annonsören
Kreta - Erövring och motståndKreta - Erövring och motståndKreta - Erövring och motståndKreta - Erövring och motståndKreta - Erövring och motstånd