Beskrivning

I Botkyrka, Stockholm, och skånska Staffanstorp säljs allmännyttiga bostäder till privata alternativ, trots de boendes intensiva protester. Ombildningarna till bostadsrätter har, i de större städerna, gått i rekordfart i takt med ökad boendesegregation och gentrifieringprocesser. Många områden från miljonprogramstiden står inför omfattande renoveringsbehov, men idag vill ingen betala notan. Lagen om allmännyttan har förändrats utan någon större offentlig debatt och idag uppger hälften av alla svenska kommuner att det fattas bostäder, i synnerhet hyresrätter. Samtidigt har hemmet för medel- och överklass kommit att bli ett pågående livsstilsprojekt, med möjligheter till subventionering för bland annat renovering och städning, läxläsning och bartenders. I tidskriften lyfts fram, vävs samman och analyseras de bostadspolitiska processer som präglat de senaste decennierna, där både hem och bostad alltmer kommit att betraktas som varor på en marknad. Vi ställer oss frågan om vi fortfarande kan tala om rätt till bostad och vad ett hem egentligen består av idag. Artiklar: Det affärsmässiga hemmet, Rätten till bostad och rätten till fullvärdigt medborgarskap, Hemlöshet, medborgarskap och skuld, Bostadslöshet som politiskt resultat, Bybo eller outsourcad omsorg, De(t) städade folkhemmet, m m.
Fronesis förlag 2013. Häftad. 236 sid. Mått: 2120 x 148 x 15 mm. Vikt: 350 g. Små spår av bruk. Säljs end i Stockholmsområdet mot kont betalning.
Pris: 80.00 kr
ISBN: 9789197747967

Kontakt

Stad: stockholm
Namn: Nomen Nescio
Kontakta annonsören
Fronesis nr 42 - 43. Hemmet och bostadenFronesis nr 42 - 43. Hemmet och bostadenFronesis nr 42 - 43. Hemmet och bostaden