kyrkmalaren120Kyrkomålaren Johan Risberg målade under 1740- och 50-tal många kyrkor i Västergötland. Som gesäll och senare mästare i Skövde hade han uppdrag av olika slag såväl i kyrkor som för borgarhemmens prydande och på herrgårdarna i trakten. Nästan alla hans verk är borta nu, men i Kungslena och Forsby kyrkor kan ännu upplevas ett praktfullt måleri av hans hand.

Journalisten Maria Campbell «mötte» Johan Risberg på Skövde Stadsmuseum och fascinerades av hans personlighet och delvis stormiga levnad. I museets samlingar finns en så kallad «ritebok», det vill säga en skissbok, bevarad. Ur denna är bilderna hämtade till denna levernesbeskrivning, som bygger på fakta ur historiska källor men som till stor del har uppstått ur författarens fantasi.

Köp boken: Recito förlag: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  eller e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  Kostar 160:-

ISBN 9789175170183: Kyrkomålaren av Maria Campbell, häftad, 92 sidor, Recito förlag.